Domowe tofu z wyciskarki – zobacz jakie to proste

Domowe tofu z wyciskarki – zobacz jakie to proste

Category : Twoje zdrowie

Zdrowe jedzenie niestety jest bardzo drogie, a może się wydawać, że rosnąca na niego moda tylko podnosi ceny. Szukając zatem rozwiązania między zdrowym, organicznym jedzeniem, a stosunkowo niskimi kosztami, warto wykonywać niektóre wyroby samodzielnie w domu. Dla przykładu tofu jest niezwykle proste do wykonania, jeśli tylko posiadamy odpowiedni do tego sprzęt.

Czym jest tofu?

Ta egzotyczna nazwa, jest w pełni słuszna, bowiem rzeczywiście tofu pochodzi z Chin i jest w pełni zgodne z tamtejszą kulturą jedzenia. Można uznać, że jest to taki azjatycki odpowiednik naszego twarożku. Różnica polega jednak na składnikach z jakiego jest on wykonany, bowiem tofu wytwarzane jest z mleka sojowego, a nie krowiego. Przez to jest to produkt o wiele prostszy do wykonania w domowych warunkach, a dodatkowo jest on o bardzo zdrowy.

Dlaczego warto jesć tofu?

Tofu jest twarożkiem o naprawdę dobrym i naturalnym składzie. Jego postawą jest mleko sojowe, które w 80% składa się z tłuszczu roślinnego. Ponadto cechuje się dużą zawartością kwasu foliowego, który jest szczególnie polecany kobietom w ciąży oraz lecytyny, która bierze czynny udział w procesach trawiennych, reguluje również odpowiedni poziom cholesterolu. Jak widać, to niemal wymarzony produkt dla osób, które dbają o zachowanie niskiego poziomu kalorycznego oraz dla wegetarian, a nawet wegan.

Czytaj również  Apteka online czy tradycyjna? Gdzie warto kupować

Mówiąc o tofu nie można nie wspomnieć o wysokiej zawartości białka – aż 11 g. na 100 g produktu. Na drugim miejscu jest wcześniej wspomniany tłuszcz – 5 g na 100 g.

Dlaczego warto samodzielnie wyrabiać tofu?

Tofu ze względu na swoje drogocenne właściwości, niestety jest produktem drogim. Ciężko jest znaleźć ceny poniżej 7 zł za 200 g, pomijając fakt, iż większość sklepów w ogóle nie ma tego typu serka w swojej ofercie. Jeśli natomiast zależy nam na zupełnie organicznym, bio produkcie, warto liczyć się z ceną sięgająca nawet 10 zł za 200 g.

Cena za 400 g soi (i to bio!) wynosi ok. 4,50 zł. Z takiej ilości soi można przygotować nawet 350 g tofu. Oczywiście dochodzi cena prądu zużytego podczas produkcji i cytryny, którą później należy dodać, jednak mając tak przygotowany produkt jesteśmy w pełni świadomi zawartych w nich składników, jak również dochodzi satysfakcja z wykonania takiego przysmaku samodzielnie. Do kosztów należy doliczyć również praskę do wykonywania tofu. Kosztuje ok. 35 zł i jest wielokrotnego użytku. Gdy domowe tofu nam posmakuje, na pewno będzie często używanym gadżetem w kuchni.

Jak wykonać domowe tofu przy użyciu wyciskarki?

Samodzielne wykonanie tofu jest bardziej proste, niż mogłoby się wydawać, szczególnie gdy do wykorzystania mamy takie urządzenia jakimi są wyciskarka.

Czytaj również  Woda – ważny czynnik rozwoju i uczenia się

Podstawą tofu jest wcześniej wspomniane mleko sojowe – możemy je zakupić w sklepie, jednak lepiej jest je wykonać samodzielnie, bowiem jest zdrowsze, a jego wykonanie jest bardzo proste. Opakowanie soi zostawiamy zalane wodą na noc. W tym czasie nasiąknie i napęcznieje. Taką mieszankę wystarczy wrzucić do wyciskarki, a powstanie pyszne mleko sojowe. Następnym krokiem jest jego zagotowanie i dodanie soku z 4 cytryn. Taką mieszankę dajemy do praski lub odsączamy ją samodzielnie przez gazę. Im dłużej będzie suszona, tym tofu będzie twardsze. Można dodawać do niego różne mieszanki ziołowe, wówczas nabierze ciekawego, oryginalnego smaku.