Jak powstają wiórki kokosowe?
Category : Bez kategorii
Domorośli smakosze dobrze znają i rozpoznają ten kulinarny przysmak i dodatek. Wiórki kokosowe zajmują ważne miejsce na półkach kuchennych, ponieważ są chętnie stosowane jako smaczne dopełnienie różnych potraw oraz deserów. Często sięgają po nie również osoby zainteresowane świadomym komponowaniem własnej diety, a walory nie tylko smakowe, ale i odżywcze kokosa i jego pochodnych znane są nie od dzisiaj. Ponadto kokos to naprawdę wszechstronna roślina, z której można sporządzić tony rozmaitych, naturalnych produktów naturalnych, takich jak olej kokosowy, śmietanę, masło oraz… właśnie wiórki kokosowe. W poniższym tekście przyjrzymy się bliżej temu produktowi, wskażemy na jego praktyczne zastosowania i walory, ale przede wszystkim przedstawimy w jaki sposób owe wiórki powstają.
Wiórki kokosowe – walory smakowe i odżywcze
Rozdrobniony kokos w formie wiórków to składnik, którego używa się sporo w kuchni, nie tylko polskiej. Oprócz tego, że jest pyszny, kokos z natury rzeczy jest również królem diety ketogenicznej, czyli wyróżnia się niską zawartością węglowodanów, przy jednocześnie zaspakajającej w zupełności ilości białka. Ponadto wiórki kokosowe są bezglutenowe, bez dodatku orzechów i zbóż, są więc dobrym przyjacielem alergików. To naprawdę fantastyczna i przyjazna dla wielu osób opcja w spiżarni.
Na uwagę zwracają walory smakowe wiórków. Nie ma co ukrywać – rozdrobniony kokos potrafi niebiańsko wręcz kusić nasze podniebienia. Słodki i łagodny kokosowy aromat, charakterystyczny dla orzechów tej rośliny zadowoli każdego łasucha. A wiórki dodane do lodów, ciast i innych deserów, po prostu palce lizać!
Odlotowy smak to jednak nie wszystko. Wspomnieliśmy już na wstępie, że bardzo istotne są walory odżywcze kokosów, a wiec także wiórków. To jeden z tych przysmaków, dzięki którym wygrywamy na loterii zdrowie. Wysoka zawartość witamin B, C i E wpływa bezpośrednio na naszą odporność zdrowotną, funkcjonowanie układu nerwowego i wygląd skóry. To ponadto niewyczerpane źródło magnezu i potasu. Wapń z kolei przekłada się na zdrowe kości i zęby.
Jak się robi wiórki kokosowe?
Wiórki kokosowe to nic innego jak tylko rozdrobniony owoc kokosa poddany opiekaniu. Ten produkt można oczywiście nabyć w każdym niemalże sklepie spożywczym, ale warto samemu poeksperymentować w kuchni. Domowe produkty kokosowe zawsze będą lepiej smakować od tych nabytych w markecie – sprawdzona opcja!
Tak naprawdę wszystko czego potrzebujemy do przygotowania wiórków kokosowych tarka, piekarnik no i naturalnie sam kokos. Tak przy okazji i w ramach ciekawostki, ten kokos którego możecie kupić w sklepie pierwotnie wygląda zupełnie inaczej. Rosnąc na drzewie posiada jeszcze ochronną zieloną łupinę, która otacza skorupę i której trzeba się najpierw pozbyć. Dopiero wtedy można robić tego brązowego jegomościa na dwie części i wydobyć ze środka mleko oraz podstawę naszych wiórków – białe mięso kokosowe. Samych skorup nie warto się pozbywać, można zrobić z nich zabawki, na przykład żółwia…
Skoro doszliśmy już do sedna materii i wydobyliśmy serce kokosa to teraz nie pozostaje już nic innego jak tylko zetrzeć biały owoc na zwykłej kuchennej tarce. W zależności od pożądanego rozmiaru możemy użyć większej lub mniejszej strony tarki. Tak przygotowane wiórki można jeszcze dodatkowo wysuszyć w piekarniku, najlepiej przez około godzinę w temperaturze około 60 stopni. Kluczem do sukcesu jest wysuszenie ich bez faktycznego „pieczenia”. W ten sposób zachowujemy wszystkie korzyści zdrowotne surowego kokosa. No to smacznego!