Rodzaje mięsa wołowego

mięso wołowe

Rodzaje mięsa wołowego

Category : Twoje zdrowie

Pomimo że w obecnych czasach w kuchni rządzi zdecydowanie moda na fast food, a to oznacza namnożenie hamburgerów niemal na każdym rogu ulicy, to wciąż mięso wołowe jest jednym z najmniej popularnych rodzajów mięsa.

Mięso wołowe, czyli co?

Wołowina jest jednym z rodzajów mięsa. Pozyskuje się je od bydła, przy czym szczególnie ważne jest, że musi liczyć ono przynajmniej pół roku. I chociaż wykorzystywana jest powszechnie do przygotowywania wspomnianych nieco wcześniej pysznych hamburgerów i nie tylko, to wciąż niesamowicie mało osób zna podział mięsa wołowego.

Co ważniejsze, mięso pochodzenia wołowego bogate jest w liczne witaminy oraz minerały. Znaleźć można w wołowinie witaminy z grupy B, jak również fosfor bądź żelazo. Bądź co bądź istnieją teorie, według których powinno się całkowicie zrezygnować z konsumowania czerwonego mięsa. Jednocześnie inne źródła podają, że wołowina jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Rodzaje mięsa wołowego

Zaprawieni kucharze, ale także miłośnicy sztuki kuchennej doskonale zdają sobie sprawę, że mięso wołowe https://e-spar.com.pl/kategoria/wolowe/937 mięsu wołowemu równe nie jest. Nie każdy rodzaj wołowiny można przygotować w odpowiedni sposób, dlatego ważne jest, aby przynajmniej w sposób podstawowy orientować się w rodzajach mięsa wołowego, które są ogólnodostępne na rynku spożywczym.

Szyja to mięso wyjątkowo bogate w tłuszcz, dzięki czemu idealnie sprawdzi się do przygotowania aromatycznego bulionu. Równocześnie nie trzeba nikomu tłumaczyć, z jakiej części bydła pozyskiwana jest szyja wołowa, ponieważ na ten fakt wskazuje już sama informacja.

Czytaj również  Karmienie niemowląt – akcesoria niezbędne w każdym domu

Karkówka jest mięsem wołowym, które pozyskiwane jest z fragmentów ulokowanych zaraz za szyją. Podobnie do szyi wołowej, karkówka jest mocno tłustym mięsem, dzięki czemu nadaje się zarówno do przygotowania buliony, jak również przepysznego gulaszu.

Za jedno z najsmaczniejszych mięs wołowych uważa się robratel. Mięso to charakteryzuje wyjątkowa soczystość, a jednocześnie kruchość. Pozyskiwane jest z żebra wołowego.

Szponder, czyli żebro właściwe, to bardzo niedoceniane mięso wołowe. Jednakże cieszy się ono wysokim uznaniem podczas grillowania.

Antrykot również jest rodzajem mięsa wołowego pozyskiwanego z żebra. Wbrew stosunkowo rzadko słyszanej nazwie z antrykotu przygotowuje się całe mnóstwo wspaniałych dań. Dzieje się tak dlatego, gdyż antrykot jako mięso można obrabiać niemal w dowolny sposób – smażyć, grillować, ale także dusić.

Rozbef to wyjątkowy gatunek wołowiny. Idealnie nadaje się do pieczenia, gdyż mimo długiego czasu, jaki rozbef może spędzić w piekarniku, nie traci on na swoich walorach.

Nieprzeciętnie delikatnym mięsem wołowym jest krzyżowa. Można przygotować ją poprzez duszenie bądź podsmażenie, dzięki czemu perfekcyjnie sprawdzi się w zupach i gulaszach.

Polędwica to chyba jeden z najbardziej znanych i lubianych gatunków mięsa wołowego. Idealnie nadaje się do przyrządzenia surowych potraw. Pozyskiwana jest z części tylnej ćwierćtuszy bydła.

Mostek. To właśnie z tego rodzaju wołowiny często przygotowuje się słynne burgery tuż po jego zmieleniu. Jednocześnie nada się do przyrządzenia dań jednogarnkowych.

Czytaj również  Czym jest babka płesznik?

Łopatka, czyli wołowina pozyskiwana z łopatki, która rewelacyjnie sprawdzi się jako pieczeń, gulasz czy zrazy.

Skrzydło jest rodzajem wołowiny, które nie wymaga długiego obrabiania gastronomicznego, a mimo to rewelacyjnie smakuje pod postacią steku.

Zrazowa czyli udziec wołowy. Podzielić można go na zrazową dolną oraz górną. Ze względu na właściwości zrazowa dolna jest bardziej cenionym rodzajem wołowiny, gdyż jest bardziej delikatna niż górna.

Rodzaj mięsa wołowego o wyjątkowo soczystym wyrazie to goleń. Można go dusić bądź gotować. Ponieważ mięso pochodzi ze środkowej części nogi zwierzęcia, zazwyczaj spotykany jest z kością.

Podroby wołowe to ten rodzaj mięsa, gdzie w zasadzie wymieniać można wiele różnych od siebie elementów. W tym przypadku do jednej kategorii zalicza się w rzeczywistości zarówno serce, jak też ozory.

To, który rodzaj mięsa zostanie wykorzystany do przygotowania potrawy w dużym stopniu zależy od unikatowych cech. Mięso bardziej delikatne nie będzie wykorzystywane z sukcesem do dań, od których oczekuje się wręcz wysokiego poziomu twardości i odwrotnie.