Z czego można wykonać pasztet
Category : Twoje zdrowie
Pasztety to klasyka polskiej, tradycyjnej kuchni, choć ostatnio, za sprawą chemicznych dodatków i nieciekawej jakości produktów z dyskontów nie kojarzy się najlepiej. Tymczasem można go naprawdę łatwo wykonać w domu i będzie smakował jak ten jadany w dzieciństwie na Wielkanoc u babci. Jesteś wegetarianinem? Współczesna kuchnia poradzi się sobie z każdym wyzwaniem. Oto z czego można przyrządzić pyszny, naturalny, zdrowy pasztet.
Klasyka
Tradycyjnym sposobem na przygotowanie pasztetu jest zmielenie upieczonego lub ugotowanego mięsa, wątróbki, przyprawienie i zapieczenie. Ale sprawa nie jest tak oczywista, bo pozostają pytania o proporcje, wybór mięsa, przypraw i formę zapiekania, a w przypadku tej potrawy właśnie te z pozoru drobiazgi mają największe znaczenie. Najbardziej znany i klasyczny polski pasztet robiło się z gęsi. Zużywało się w tym celu mięso całej gęsi, gęsią i cielęcą wątróbkę, często dodawano też wieprzowiny i wołowiny dobrej jakości, ale w ilości równej 1/3 gęsiny. Mięso należało ugotować z przyprawami takimi jak ziele angielskie, liść laurowy ora z warzywami (jak do rosołu). Następnie mięso mielono i dodawano jajka oraz rozmoczoną (czy później – tartą) bułkę. Tak przygotowaną masę przyprawiano jeszcze ziołami, np. majerankiem oraz grzybami leśnymi, a następnie zapiekano w piecu. To wzorcowy przepis, na bazie którego możesz sam przygotować zdrowy, domowy, mięsny pasztet – proporcje mięs i wątróbki oraz ilości przypraw zależą od ciebie. Może warto poeksperymentować?
Pasztet rybny
Zaskakujące dla wielu może być, że bardzo smaczny jest pasztet rybny. Zasada jest podobna, jak w przypadku pasztetu mięsnego. Oczywiście warto skorzystać z ryb filetowanych. Klasyczny przepis mówi o mieszance dorsza i łososia. Znakomitym dodatkiem do nich będą liście szpinaku oraz śmietana (żeby pasztet nie był suchy, brak tu bowiem mięsnego tłuszczyku). Przyda się też sok z cytryny oraz delikatniejszy od cebuli – szczypiorek. Tak jak w klasycznym przepisie – ugotowane ryby i dodatki należy dokładnie zmielić, dodać jajka (w [przypadku pasztetu rybnego mogą to być same białka), a następnie zapiekać masę w piekarniku. To może niestandardowa, ale za to nieco chudsza wersja mięsnego przysmaku.
Po wegetariańsku
Dużą popularnością cieszą się ostatnio pasztety wegetariańskie, warzywne, a nawet te w wersji wegańskiej (czyli bez żadnych dodatków pochodzących od zwierząt, w tym jajek czy śmietany). Mięso w nich zastępują i to w naprawdę smakowity sposób, warzywa strączkowe. Wegeteriański pasztet zawierać będzie ugotowaną i zmieloną soczewicę i ciecierzycę, a także różne warzywa, nawet pomidory. Masę warzywną przyprawiamy jak lubimy i dodajemy jajka, by się związała, a następnie zapiekamy. W wersji wegańskiej natomiast dodajemy rozgotowaną i zmieloną kaszę jaglaną – dzięki temu pasztet nie będzie się rozpadał i pozostanie wilgotny.
Dziś modne są wszelkie wariacje na temat pasztetów, a potrawa ta ma tę zaletę, że łatwo z nią improwizować i eksperymentować. Z pewnością je się je ze smakiem, gdy ich skład jest klarowny, bezpieczny i dobrze znany.