Z czego można wykonać pasztet

Z czego można wykonać pasztet

Category : Twoje zdrowie

Pasztety to klasyka polskiej, tradycyjnej kuchni, choć ostatnio, za sprawą chemicznych dodatków i nieciekawej jakości produktów z dyskontów nie kojarzy się najlepiej. Tymczasem można go naprawdę łatwo wykonać w domu i będzie smakował jak ten jadany w dzieciństwie na Wielkanoc u babci. Jesteś wegetarianinem? Współczesna kuchnia poradzi się sobie z każdym wyzwaniem. Oto z czego można przyrządzić pyszny, naturalny, zdrowy pasztet.

Klasyka

Tradycyjnym sposobem na przygotowanie pasztetu jest zmielenie upieczonego lub ugotowanego mięsa, wątróbki, przyprawienie i zapieczenie. Ale sprawa nie jest tak oczywista, bo pozostają pytania o proporcje, wybór mięsa, przypraw i formę zapiekania, a w przypadku tej potrawy właśnie te z pozoru drobiazgi mają największe znaczenie. Najbardziej znany i klasyczny polski pasztet robiło się z gęsi. Zużywało się w tym celu mięso całej gęsi, gęsią i cielęcą wątróbkę, często dodawano też wieprzowiny i wołowiny dobrej jakości, ale w ilości równej 1/3 gęsiny. Mięso należało ugotować z przyprawami takimi jak ziele angielskie, liść laurowy ora z warzywami (jak do rosołu). Następnie mięso mielono i dodawano jajka oraz rozmoczoną (czy później – tartą) bułkę. Tak przygotowaną masę przyprawiano jeszcze ziołami, np. majerankiem oraz grzybami leśnymi, a następnie zapiekano w piecu. To wzorcowy przepis, na bazie którego możesz sam przygotować zdrowy, domowy, mięsny pasztet – proporcje mięs i wątróbki oraz ilości przypraw zależą od ciebie. Może warto poeksperymentować?

Czytaj również  Jak poprawić wygląd skóry

Pasztet rybny

Zaskakujące dla wielu może być, że bardzo smaczny jest pasztet rybny. Zasada jest podobna, jak w przypadku pasztetu mięsnego. Oczywiście warto skorzystać z ryb filetowanych. Klasyczny przepis mówi o mieszance dorsza i łososia. Znakomitym dodatkiem do nich będą liście szpinaku oraz śmietana (żeby pasztet nie był suchy, brak tu bowiem mięsnego tłuszczyku). Przyda się też sok z cytryny oraz delikatniejszy od cebuli – szczypiorek. Tak jak w klasycznym przepisie – ugotowane ryby i dodatki należy dokładnie zmielić, dodać jajka (w [przypadku pasztetu rybnego mogą to być same białka), a następnie zapiekać masę w piekarniku. To może niestandardowa, ale za to nieco chudsza wersja mięsnego przysmaku.

Po wegetariańsku

Dużą popularnością cieszą się ostatnio pasztety wegetariańskie, warzywne, a nawet te w wersji wegańskiej (czyli bez żadnych dodatków pochodzących od zwierząt, w tym jajek czy śmietany). Mięso w nich zastępują i to w naprawdę smakowity sposób, warzywa strączkowe. Wegeteriański pasztet zawierać będzie ugotowaną i zmieloną soczewicę i ciecierzycę, a także różne warzywa, nawet pomidory. Masę warzywną przyprawiamy jak lubimy i dodajemy jajka, by się związała, a następnie zapiekamy. W wersji wegańskiej natomiast dodajemy rozgotowaną i zmieloną kaszę jaglaną – dzięki temu pasztet nie będzie się rozpadał i pozostanie wilgotny.

Dziś modne są wszelkie wariacje na temat pasztetów, a potrawa ta ma tę zaletę, że łatwo z nią improwizować i eksperymentować. Z pewnością je się je ze smakiem, gdy ich skład jest klarowny, bezpieczny i dobrze znany.

Czytaj również  Ostroga piętowa - co to?